Slaapt jouw baby al door?

 

Dé vraag die heel vaak als één van de eerste vragen gesteld wordt, zelfs op kraamvisite al, maar ook op latere leeftijd van je baby komt ie heel regelmatig voorbij. En uit eigen ervaring weet ik dat het soms gevoelens van twijfel en onzekerheid, ja, soms zelfs van schaamte kan oproepen als je met 'nee' moet beantwoorden.

 

En dat dat is zo jammer, want of je baby doorslaapt of niet, zegt helemaal niets over jouw capaciteiten als ouder. Nee, ook niet als je baby de 6 maanden gepasseerd is of al 1 jaar oud is of nog ouder.

 

Weet je dat het helemaal normaal is dat je baby regelmatig wakker wordt? Dat heeft te maken met de slaapcyclus van een baby. Één cyclus duurt ongeveer 40-50 minuten. In die cyclus doorloopt je baby verschillende fases van in slaap vallen tot diepe slaap naar lichte slaap. In die laatste fase komt je baby als het ware weer naar de oppervlakte en kan het lijken of je baby wakker is of begint te worden. Dat is vaak het moment dat je baby al wat kleine geluidjes begint te maken. De ene baby zal met gemak weer verder slapen en een nieuwe cyclus ingaan, terwijl de andere baby wakker wordt en niet uit zichzelf weer verder gaat slapen. En dat hoef je dus niet jezelf aan te rekenen, dat is een heel normaal verschil tussen baby's. 

 

Wat moet je er dan mee als jouw baby niet vanzelf verder slaapt? 

 

Tip 1 is: probeer je er niet te druk om te maken. Het is dus heel normaal babygedrag. Natuurlijk is het pittig als je daardoor zelf ook slaap tekort komt. Maak daarom afspraken met je partner om de nachten zo te verdelen dat je beide nog wat uren slaap kunt krijgen. En neem aangeboden hulp voor overdag aan. Als familie een uurtje wil wandelen met je baby, gebruik dat uurtje dan om zelf wat bij te slapen. 

 

Tip 2: Laat je baby niet huilen. Sterker nog, probeer je baby weer in slaap te helpen voordat hij tot huilen komt. Bij huilen komt het stresshormoon cortisol vrij en dat werkt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tegen. Dus troost je baby, zodat er weer ruimte kan komen voor slaperigheid. Soms kan een aai over de bol al genoeg zijn, soms heeft je baby behoefte aan meer nabijheid en kun je even knuffelen. En knuffelen heeft een dubbele werking, want door het vrijkomen van het knuffelhormoon oxytocine zorgt het niet alleen voor slaperigheid bij je baby, maar ook bij jou. Dus voor je het weet slaap je zelf ook weer verder.

 

Tip 3: kijk overdag goed naar je baby. Leer zien wanneer je baby vermoeidheidssignalen geeft. Leer horen wanneer het huiltje een duidelijk vermoeidheidshuiltje is. Leg je baby op tijd te slapen, want een baby die overdag goed slaapt, slaapt snachts vaak ook beter.

 

Tip 4: Wees niet bang om je baby te verwennen. Dat kan namelijk niet, als je aan de behoeften van je baby tegemoet komt. Veel knuffelen en bij je dragen draagt bij aan een veilige hechting. Je kind kan de wereld ontdekken vanuit jouw veilige nabijheid en kan erop leren vertrouwen dat jij er bent als dat nodig is.

 

Tip 5: luister goed naar je eigen gevoel en instinct als ouders. Want diep van binnen weet je wat jouw baby nodig heeft en daar mag je naar handelen. Ongeacht wat de rest van de wereld ervan vindt. Laat de goedbedoelde adviezen van familie en vrienden van je afglijden en doe wat goed voelt voor jou en je baby.

 

Wil je hier meer over weten of heb je graag dat ik eens met je mee kijk? Neem dan vrijblijvend contact met me op, dan kijken we samen wat ik voor je zou kunnen betekenen.